Sverre Kolberg publications

Sverre Kolberg is een Noorse blokfluitbouwer die ik in 1979 opzocht in zijn woonplaats Sofiemyr. Deze ontmoeting had veel tot gevolg: ik was vanaf het begin verkocht door de bijzondere klank van zijn instrumenten. Hij maakte blokfluiten met zelfgemaakte ruimers, messen en een enorm inzicht in de historische ontwikkeling en het gebruik van klankbewustzijn bij het maken en intoneren van blokfluiten. Hij bouwde talloze buitengewoon fraaie (en ook wel minder goede) blokfluiten voor mij en voor een hele schare bewonderaars. Samen met hem reisde ik bouwmarkten af en bezocht ik diverse conservatoria in Europa. Ook bezochten we Frans Brüggen (hij belde gewoon aan) waarna Frans hem genereus een tweetal voice flutes van Bressan toonde. Ik mocht er zelfs op spelen. Wat een ervaring was dat! Sverre keek naar de boring en zei: ‘hm!’

Veel van wat Sverre in praktijk bracht (naast veel blokfluiten maken, en ook nog een paar traverso’s) heeft hij tussen 1987 en 1992 zelf uitgegeven in een paar simpel getypte boekjes met tekeningen, zowel in het Engels, Duits als in het Nederlands (vertaald door Dirk Jakob Hamoen). Veel fluitbouwers hebben nog steeds geen idee wat hij allemaal bekokstoofde, en vonden hem maar een rare tovenaar. Toch moet gezegd worden dat wat hij in praktijk bracht de meeste verwachtingen ver overtrof. Zover zelfs dat mensen dachten op een origineel (oud) instrument te spelen. Bij mijn weten is er ook nog steeds geen bouwer geweest die dit in zijn instrumenten ook maar enigszins heeft weten te evenaren.

Daarom kan vanaf nu een ieder die interesse (en tijd) heeft zijn publicaties hier downloaden. Ik heb het er met Sverre over gehad, en hij vindt het prima. Sverre maakt sinds ca. 2000 geen instrumenten meer. Het is nu aan de volgende generatie om eventueel op de weg die hij heeft ingeslagen weer verder te gaan. En natuurlijk: een fluit van Sverre is een bijzonder instrument om op te spelen: ze klinken eigenlijk als een authentiek gebouwde blokfluit. Hieronder een voorbeeld met twee door hem gebouwde barokalten. Opname ca. 1988. De twee andere delen zijn ook te beluisteren via Soundcloud.

Vivaldi Concerto – 1 Allegro – J.S. Bach BWV 593 and A. Vivaldi RV 522

Bewerking/compositie: Jankees Braaksma.
Blokfluiten gebouwd door Sverre Kolberg, bespeeld door Jankees Braaksma en Ronald Moelker

Artikel uit de Bouwbrief van Huismuziek 1987: Kursus verslag Figurazione 1987

Artikel uit Bouwbrief van Huismuziek 1988: Kursus verslag Figurazione 2, maart 1988

Gereedschap: ondersnijdingsmesjes, ruimers (van zelf gehard staal)
Instructief bezig: smeden van een ruimer; met een fluitvis worden de boventonen in balans gebracht.
Ruimers maken uit betonstaal